Despre bucurie

Ce bucurii aveti voi? De ce v-ati bucurat cel mai mult in ultimul timp? Azi vreau sa vorbesc de lucruri mai simple, de bucurii casnice, obisnuite, uzuale as putea spune. Am scris alta data despre fericire si comparatia cu bucuria. Acum imi dau seama ca de fapt fericirea e mult prea complicata si greu de atins, in schimb bucuria e mai simpla, mai la indemana pentru oricine, iti trebuie mai putin ca sa te bucuri si mult prea mult ca sa fii cu adevarat fericit.

Deci, ce ne produce noua bucurie? Faptul ca intalnim un amic sau prieten cu care nu am mai vorbit de mult de exemplu. Nu stiu de ce am inceput cu asta, puteam sa scriu orice altceva. Poate pentru ca prietenii sunt cu adevarat importanti in viata oricui. Apoi, faptul ca copilul nostru a luat o nota foarte buna la un obiect mai dificil ne bucura cu siguranta extrem de mult. Faptul ca am fost apreciati de sefu, ca o lucrarea facuta de noi la job a fost bine vazuta de toti cei interesati, ca ni s-a marit un pic salariul, toate astea pot sa ne bucure de asemenea. Chiar si faptul ca am terminat de platit un credit la banca ne poate provoca o mare satisfactie.

Haideti sa facem un inventar (deh… profesia), sa numaram de cate ori suntem bucurosi intr-o zi, timp de o saptamana de exemplu. Scopul acestui exercitiu nu e neaparat de a afla un numar, mic sau mare, ci de a ne face atenti la ceea ce simtim, de a ne face sa constientizam mai mult acele momente. Sunt convinsa ca cele mai multe bucurii trec pe langa noi fara sa ne bucuram efectiv de ele. Nu de motivul lor, pe acela il constientizam cu siguranta, dar ceea ce simtim noi, asta este important, la asta trebuie sa fim atenti. Sunt prea multe de facut intr-o zi, avem prea multe ganduri, preocupari, griji, activitati nenumarate, am ajuns ca niste robotei, care tot executam diferite operatiuni, si ne e din ce in ce mai greu sa ne concentram pe ce merita trait si simtit cu adevarat.

Nu ne trebuie mult ca sa ne bucuram, sunt tot felul de nimicuri care ne pot incanta intr-un fel sau altul: primavara cu tot prinosul de nou, de cald, de bine pe care il aduce, soarele stralucind pe cer, cantecul unei pasari, florile pe care le primesti sau le vezi in jurul tau, fara sa vorbim de lucrurile cu adevarat importante din viata noastra, copii, soti, parinti, familia adica…ea fiind cea care trebuie sa ne aduca cele mai mari satisfactii.

Haideti sa ne bucuram de tot ce ne ofera viata, marunt sau important. De fapt cine decide ce e marunt, nesemnficativ si ce e important. Poate sistemul nostru de a masura, de a evalua nu e neaparat cel mai bun, asa ca haideti sa ne bucuram de tot ce e bun si frumos in aceeasi masura. Va doresc o zi plina de bucurii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *