Prima zi de vara

E 1 iunie, prima zi de vara. Ce imi sugereza mie vara?

In primul rand flori, in toata splendoarea lor, flori colorate in toate nunatele pamantului, parfumate, imbietoare, forme simple sau fantastic de complicate, diafane, flori care se deschid dimineata odata cu rasaritul sau la apus, flori care inmiresmeaza aerul de zi sau de noapte…

Apoi e vorba de lumina, cat mai multa lumina, sorarele stralucind pe cer pana tarziu iar dimineata dandu-ne trezirea foarte devreme, cer senin ireal de albastru, dar si ploi nebune ca un acces de furie, scurte si puternice cu fulgere uimitoare care unesc cerul cu pamantul.

Ar mai fi marea. Orice mare. Sau poate ocean. Plaja, nisipul cald, valurile inspumate, copii tipand si alergand sau facand cuminti castele fantastice de nisip. Senzatia de mangaiere la contactul cu razele soarelui pe pielea bine unsa cu crème de protectie. Culoarea aramie a bronzului. Racoarea marii si incercarile disperate de a-mi mentine echilibrul sub teroarea unui val alb pe marea albastra. Da, mai e si costumul de baie. Interesant cum te poti dezgoli vara la mare, cand in alt context sa ramai doar in cele doua piese ar fi absolut imposibil de imaginat. As mai spune si de dragostea facuta la malul marii seara tarziu…

Hainele subtiri, usoare si neaparat albe. Sandalele. Ce ciudat mi se pare iarna cand ma gandesc ca peste cateva luni voi purta sandale care imi vor lasa degetele de la picioare goale… E fantastic sa porti sandale si pielea sa poata sa respire in voie. Picioarele perfect epilate si rochiile spumoase de vara. Palariile romantice de soare.

Mirosuri specifice, dintre care mirosul de iarba proaspat tunsa. Mirosul ploii in contact cu pamantul fierbinte… Mirosul florilor, al marii, mirosul proaspat si racoros de padure.

Bogatia de fructe si legume din piata. E o nebunie sa mergi la piata intr-o dimineata de vara. Aglomeratia de oameni si de tarabe pline, de targoveti veseli ca le merge bine vanzarea, fructele si legumele de toate formele, culorile si provenientele.

Atmosfera de basm de la tara. Casuta batraneasca exact ca in povesti in care stau vara parintii mei. Mamaliga facuta in ceaunul negru de tuci pe plita din bucataria de vara. Fii-miu care musai trebui sa o ajute pe bunica sa faca focul. Si cartofii noi, scosi proaspat din pamant, si salata de verdeturi de toate felurile din gradina.

Ar mai fi aglomeratia din oras, canicula, transpiratia, aerul conditionat, dusurile dese, drumurile lungi cu masina, cu soarele batand in geam, statul mai mult afara in gradina decat in casa…, ziua mea, senzatia de libertate toala, si multe multe altele.

5 Replies to “Prima zi de vara”

  1. Ca sa sintetizez, mie vara imi inspira miscare, viata, energie, creatie, spirit tanar, pofta de viata, inhetata, plimbare, bicicleta, ras in hohote, lumina, caldura sufleteasca…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *