Of, iubirea….

4440401[1]

Mă gândeam în seara asta la un aspect al relaţiilor interumane. Şi anume la reciprocitatea sentimentelor. Sau mai degrabă a lipsei lor. Pentru că asta este de fapt ideea ce ma frământă. Că de cele mai multe ori este reciprocă lipsa iubirii dintre doi oameni. Sau lipsa sentimentelor de orice fel. Pentru că, în momentul în care iubirea apare la unul dintre cei doi, şi acesta o manifestă, o exprimă, eventual are şi pretenţii de la celălalt, că de… îl iubeşte, nu e de ici colea să fii iubit, aşa că ia de apreciază, şi iubeşte şi tu la rândul tău, în celălalt apare deobicei reacţia inversă. Adică fuge mâncând pământul. Poate am exagerat putin, încercând să-mi exprim ideea. Dar realitatea confirmă că nu putem iubi ceva ce ni se oferă pe tavă. Nu ne stărneşte nici un fel de interes de fapt. Suntem imuni, acel prim te iubesc e un soi de vaccin de iubire. Nu ne dă nici o şansă de vreo posibilă îndrăgostire. Iar acel neiubit, cu cât este mai neiubit, cu atât iubeşte mai cu ardoare. Din acelaşi simplu şi banal motiv, că nu primeşte ceea ce işi doreşte, că este un ţel prea greu de atins, şi cu cât este mai imposibilă acea iubire cu atât e mai arzătoare.

În schimb, aşa cum spuneam la început, doi oameni pot trăi o viaţă (eventual împreună) fără să se iubească, lipsa iubirii fiind perfect reciprocă.

Există oare posibilitatea ca de fapt ambii să iubească (nu fiecare pe altcineva :lol:) dar una din iubiri să fie mai puternică şi una mai debilă ca să zic aşa?  Nu, nu cred. Iubirea nu poate fi puternică sau nu, slabă sau nu, nu poate fi nici într-un fel, poate fi doar iubire. Fără epitete sau grade de comparaţie.

Cunoaşteţi în viaţa reală (nu din ziare sau de pe bloguri) vreo mare iubire  reciprocă, poate nu chiar gen Romeo şi Julieta, dar pe aproape? Eu una nu.

PS  Imediat după ce am publicat acest articol, intrând pe statistici, am găsit că cineva dăduse cautare (înainte de a publica eu) şi fusese trimis pe blogul meu de 4 ori cu aceste cuvinte… “marea iubire nu poate fi decât reciprocă”. E un fel de replică dată gândurilor mele. Stranie coincidenţă oricum.

2 Replies to “Of, iubirea….”

  1. “vaccin de iubire” si “fara epitete sau grade de comparatie” au fost geniale. Multa inspiratie si mult suflet in aceasta postare. merci pentru cele 2 minute in care m-am delectat cu acest articol. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *