E iarnă iar

tablou_de_iarna_trist_2[1]
Iarna ne priveşte cu ochi inocenţi de nea. Curge mocnită peste suflete, curge cu îndârjire, cu reavoinţă chiar. Pare atât de pură şi binevoitoare în tot albul ei nesfârşit, dar în realitate e malefică, îşi propune din start să nu rămână nimic, nicăieri, doar ea, să acopere totul, să înăbuşe orice semn de viaţă, orice strigăt de bucurie, să cuprindă totul, să îngheţe totul. Nici zgomotul paşilor nu mai e permis când tronează ea în toată măreţia-i. Îl umileşte şi pe el, îl sufocă, îl transformă în sclavul ei. Copacii nu mai foşnesc în vânt, pasarelele nu mai ciripesc, zgomotul ploii nu mai există, totul se petrece acum în linişte. Nimic şi nimeni nu o poate opri. E albă ca un giulgiu, e rece şi străină ca un mormânt.

Doar dansul fulgilor e mai vesel. Aparent, că şi ei sunt manevraţi de doamna iarnă ca păpuşile legate cu aţe de mâini şi picioare. Nu fac ce vor ei, nu zboară unde vor ei, nu cad unde le place lor. Şi după cadere chiar, dacă nu e mulţumită de peisaj, trimite viscolul cel şuierător şi înalţă troiene uriaşe de forme sinistre, schimbătoare în funcţie de toanele de moment ale mamei lor cele vitrege.

Dacă vreo fiinţă albă şi drăgălaşă îndrăzneşte să-şi arate faţa în imperiul ei, imediat începe să sufle vifor îngheţat peste ea, până obrajii fragezi devin roşii ca focul, din ochii albaştri curg mii de lacrimi, buzele arse crapă şi se învineţesc. De aceea e musai să te acoperi cât mai bine când dai ochii cu doamna iarnă, ca să nu-i stârneşti invidia cu pielea ta albă şi catifelată. Nu ai idee cât de geloasă poate fi. Nu lasă soarele să atingă nici un chip de femeie, nu permite culorilor să umple ochii săgalnici ai nici unei fete, nu vrea ca vântul să mângâie nici un trup frumos şi dezgolit.

Dar de ce face toate astea? Nu e conştientă că astfel este şi va rămâne singură în veci? Că nimeni nu poate ţine pasul cu ea? Că nimeni nu e pe măsura ei? Sau poate că ştie. Şi tocmai de aceea….

15 Replies to “E iarnă iar”

  1. mie imi place iarna asta promisa de meteorologi. iarna mi se pare trista si uracioasa cand nu e alba. chiar de e rece albul ei aduce roseata in obraji :).

  2. Doamna Iarna este frumoasa doar daca se lmbraca in alb si are toate “accesoriile”de care vorbesti. Altfel,e urata rau !
    Intre tine si ea,se pare,este o ” nepotrivire de cuplu”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *