Te iubesc

Doar două cuvinte. Aparent banale, sau banalizate prin folosirea lor în exces. Dar ce semnifică de fapt un “Te iubesc” spus prima oară, în special. Pentru mulţi, poate prea mulţi, îndrăgostirea şi primul te iubesc înseamnă ceva de genul… “abia aştept să ajung în patul tău”. Şi după, acele două cuvinte cam dispar din peisaj, sunt spuse mai rar, sau dispariţia e totală, ca într-un soi de abracadabra, când nu-l mai poţi prinde pe respectivul, sau respectiva nici cu arcanul. Mai e un soi de te iubesc, destul de practicat, care ţine cât ţine punga respectivului, de care se leagă îndrăgostitul cu mare nesaţ, până la consumarea ultimului bănuţ, şi asta cât mai repede dacă se poate, că doar mai sunt şi alţii care nu-şi pot cheltui singuri banii, şi evident au nevoie de ajutor.

Ei bine, “Te iubesc” înseamnă de fapt cu totul altceva. Înseamnă responsabilitate. Pronunţând cele două cuvinte, nu doar declari cât de drag îţi este celălalt, cât de mult îi doreşti prezenţa în viaţa ta, ci îţi asumi responsabilitatea da a face tot ce poţi ca iubitului sau iubitei să-i fie bine, să fie fericit, să-l protejezi, să-l aperi, să fii lângă el când are nevoie de tine, şi toate astea chiar cu preţul sacrificiului tău, nu neapărat ca fiinţă trăitoare pe acest pământ, dar poate cu preţul nefericirii tale. Poate fericirea celuilalt presupune chiar ieşirea din viaţa lui, poate că libertatea totală e cea care l-ar face fericit, a putea să-i redai libertatea este întradevăr o măsură a iubirii declarate anterior.

Şi mai e ceva. Un “Te iubesc” nu se poate retrage. Cum ai retrage banii de la banca. Ai semnat când i-ai depus, dar îi poţi retrage când ai chef. E drept că poţi pierde ceva dobândă, dar nu e o pierdere majoră asta. Ei bine, pentru prea mulţi oameni, dupa un timp mai scurt sau mai lung, apare brusc şi pe neaşteptate un NU în faţă. “Nu te mai iubesc”. Ups… De unde acest Nu? Cine e vinovat de apariţia lui de OZN? Motive se găsesc, nu-i vorbă de asta. De cele mai multe ori acestea sunt din categoria… “Te-ai schimbat, nu mai eşti acelaşi”. Cei un pic mai deştepţi afirma că s-au schimbat ei înşişi. Nu neparat că ar crede asta, dar ştiu că la un asemenea argument nu mai ai ce spune. Nici măcar nu poţi să te cerţi, în astfel de condiţii, şi respectivul scapă mai uşor. În realitate acea presupusă iubire care a sucombat, nu a fost iubire, a fost poate doar atracţie, poate o nevoie de a avea pe cineva alături, o lipsă interioară pe care mulţi consideră că o pot umple prin alţii, dar care niciodată nu poate fi completată decât prin evoluţia propriei fiinţe, prin autoacceptare, prin iubirea în primul rând pentru sine, şi apoi descoperirea a ceea ce înseamnă adevărata iubire pentru tot ce ne înconjoară.

Atenţie deci, cui şi când îi spuneţi “Te iubesc”. Sunt doar două cuvinte e drept. Şi sunt atât de uşor de pronunţat (pentru unii, alţii nereuşind să le spună niciodată în viaţă).

Te iubesc….

15 Replies to “Te iubesc”

  1. Da, cand spui asa ceva, trebuie sa fii constient de ce spui! Evident,este vorba de un bun simt educat in cei 7 ani si dupa aia, nu neaparat unul estetic! Nu e bine sa te joci cu focul, fie copil fie adult!

    1. Nu stiu daca tine de bun simt sau de cei 7 ani de acasa, cred ca mai degraba de nivelul de evolutie al fiecaruia si de capacitatea de a iubi cu adevarat…

  2. Valoarea unui „Te iubesc” a scăzut mult în ultima vreme din cauză că e folosit de prea multe ori, fără a avea un fundament în afirmație.

  3. Cred ca prima profesoara care stie sa picure stropii dragostei si cei ai tandretei este mama.Tot ea te invata cum sa iubesti cu inima si cum sa nu urasti deloc.Sa-ti ubesti dusmanii si astfel, sa te poti inalta! Daca acest inceput nu il ai, cum sa-ti vina usor mai tarziu?! Cum?..
    Dar daca toate astea le stii,atunci stii ce inseamna cand spui “te iubesc”..

  4. cere exercitiu sa poti rosti aceste cuvinte. si multe sentimente. daca nu sunt rostite in baza unor sentimente viata te sanctioneaza dur. frumoasa scriere.

    1. Sunt intradevar cuvinte “grele”, din toate punctele de vedere, dar unii arunca cu ele foarte usor, in toate partile, altii nu le pot rosti niciodata macar, desi poate tocmai cei din urma iubesc cu adevarat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *