Sarmale cu varză dulce

Mi-a venit brusc ideea sa fac saramele. Şi nu de oricare ci cu varză dulce. Ultima dată când am făcut sarmale se pierde în istorie… Iar cu varză dulce n-am făcut niciodată. Staţi, nu aşteptaţi poze cu sarmalele mele, una că nu am cu ce face fotografii, a doua că nu am ce fotografia, încă. Azi am purces la doar primele două etape, cumpărăturile aferente, şi pregătirea foilor de varză.

Cumpărăturile au fost relativ simple. Am luat, mărar, boia de ardei dulce, carne de porc, o bucată de spată de fix 666 grame (nu ştiu cum a nimerit vânzătoarea exact atât…) şi varza. Restul aveam prin casă. Mă duc eu la un nene plin de varză şi îi zic să-mi dea una de sarmale. Îmi dă omul una (o varză adică), îndesată rău. Şi cam mică după umila mea părere. Zăresc eu într-un colţ o varză demnă de toată stima, de fapt cea mai mare din tot mormanul. Zic eu, să-mi ajungă pentru cantitatea mea de carne. Se uită omul lung la mine mi-o dă să o strâng niţel, deja bănuia că mă pricep, şi că fac vreun praznic ceva, nu că mănânc doar eu şi plodul, iar plodul doar se face că mănâncă, şi daaaa, era înfoiată şi numai bună, mă gândesc eu. 3 kile şi 200 de grame.

Ajung acasă şi mă întreb, cum naiba moi eu foile de varză… şi mă uit pe net, desigur. Şi mă execut. Dau să bag vărzoiul în oalele din bucătărie să văd în care încape. Aţi ghicit. În niciuna. Îmi aduc aminte că mai am două oale de neam prost, de pe vremea când eram gospodină şi făceam zacuşti şi alte minunăţii. O aduc pe cea mai mică dintre ele şi o probez. Încăpea oarecum. Mă apuc cu elan de scos cotorul. Ei bine, era bun de filmat nu doar de fotografiat. Dacă fetele s-au distrat recent cu căsăpirea bostanilor, la mine a fost de groază operaţiunea asta. Oricum înfingeam cuţitul, sub nicio formă nu se întâlneau tăieturile în aşa fel încât cotorul să iasă. Deja îmi făceam probleme pentru felul cum vor arăta foile după operaţiunea asta.  Într-un final, am reuşit să scot o bucată de cotor, cam jumate din el.

Pun apa la fiert, cu sare şi oţet, şi când fierbe bag vărzoiul. Nici pomeneală să intre tot în apă. Îl ţin cu mâna forţat în apă, dar tot cam pe trei sferturi intra. Pe net cică să scoţi cu paleta foile care se desprind. Ce paletă,  că la mine între marginea oalei şi vărzoi nu încăpea niciun vărf de ac. Apuc cu mâna o frunză, trag şi iese împreuna cu degetele mele opărite. Jumate de frunză înmuiată jumate ca nouă. Mulţumită că totuşi s-a înmuiat, chiar şi parţial şi am scos-o fără să o rup, mai scot vreo 3 astfel de frunze, pe care urma să le pun, ca în reţetă, pe o farfurie. Frunzele mele aveau cam 40 cm in diametru, aşă că le pun împăturite, pe o farfurie, apoi pe încă una şi tot aşa, până bucătăria mea era plină de farfurii cu foi de varză, din care curgea apă pe margini. Bucătăria mea era deci… varză.

Când am considerat că am scos destule, mă uit la restul de varză, abia atunci arăta ca una de dimensiuni normale. Dacă aş mai fi vrut să scot alte foi, ar fi trebuit s-o pun din nou la opărit că deja apa fierbinte nu mai ajunsese până aici, şi foile erau tari. Iau foile la rând, tai partea superioară, tare, cam o treime din fiecare foaie, şi restul le porţionez. Închipuiţi-vă ce animale de frunze avea vărzoiul, că am scos din cele două treimi rămase între 3 şi 5 bucăţi numai bune de făcut nişte sarmale din alea gospodăreşti, adică cât pumnul. Am numărat 30 de bucăţi, care bănuiesc că or să-mi ajungă pentru cele 666 grame de carne. Acu ce fac cu vraza rămasă? Că de tocat şi pus pe fundul oalei am resturile neînmuiate de la foile scoase. Habar nu am… cred ca o arunc.

Mâine episodul doi, preparatul sarmalelor. Acum, că mi-am făcut încălzirea, mă apuc de scris pentru BlogFriday 🙂

 

8 Replies to “Sarmale cu varză dulce”

  1. Numai citind titlul şi am început să salivez de poftă… Sunt convins că ţi-au ieşit delicioase.

    O duminică frumoasă! 🙂

  2. Aici m-ai nimerit. Mie nu-mi plac sarmalele decât cu varză dulce. Chiar azi am umplut o oală de astfel de „piroște”, cum se mai zice pe la noi, și aștept să dea în clocot. Spor la preparat și la… mâncat! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *