Bucurie vs tristețe

Gând-din-cuvânt

Nu pot să scriu despre bucurie. Ce ar fi de spus? Mai degrabă aș sări într-un picior decât să o aștern în cuvinte. Când ești bucuros nu te apucă dorul de scris poezii, și nici măcar proza nu te atrage. Vrei să o împărtășești, asta e clar, dar în mod mult mai direct, să o strigi, să o cânți, să o dansezi. Să simți cum îți umple ființa și îți invadează chipul. Să zîmbești și chiar să râzi cât poți de tare. Ai vrea să afle toată lumea, dar nu prin scris. Bucuria se pierde astfel. O descarci asupra cuvintelor scrise, ele își rețin partea, iar cititorului îi mai parvine doar un mic rest.

Tristețea este însă exact invers. Se cere scrisă, pictată, compusă în rime și refrene. Cuvântul se încarcă cu ea. O aprofundează, și o dă mai departe, parcă mai adâncă, mai grea, mai apăsătoare. Bucuria se cere trăită intens, cu tot sufletul, și este repede uitată, tristețea însă se insinuează adânc în inimă, capătă reverberații în minte și rămâne să conviețuiască cu tine. O zi, două, o lună sau mai mult. Este subiect de profundă meditație și cuvântul scris o eliberează oarecum, preluând-o.

Nu pot să scriu despre bucurie. Ce ar fi de spus?

tristete

 

Pentru gând din cuvânt. Azi cuvântul “bucurie”.

15 Replies to “Bucurie vs tristețe”

    1. Nu cred asta, alea nu sunt bucurii adevarate, sunt cu totul altceva. E posibil ca un eveniment sa produca unuia bucurie si altuia tristete, dar ca bucuria ta sa se nasca din tristetea altuia asta nu e ceva firesc.

  1. M-a încercat același sentiment de neputință, deși mi se părea că ar fi atâtea de scris, am atâtea țopăieli la activ…
    Și totuși, așa cum ai reușit și tu, până la urmă, să scrii despre bucurie, nescriind, am reușit și eu.
    Mulțumesc, din nou, dor.

  2. pai daca privesti strict “perimetral”,la nivelul” cutiutei”, eu cred ca sigur ai dreptate: topaim sau plagem.Daca ai insa curiozitatea sa privesti in afara ei modificand deschiderea unghiului,multe din ce vezi,ar putea sa te faca sa plangi si in acelasi timp sa dansezi bucurandu-te!…

  3. Imi pare rau ca nu m-am facut inteles! Poti plange din alte multe motive: te strang pantofii, o masea…Comparabil cum la masa, poti foarte bine folosi furculita pentru prajitura…Nu e de condamnat gestul! La ce ma refeream eu insa,implica alte situatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *