Pot sau nu pot

A fi creativ. Suna bine, nu? Tentant. Dar câţi dintre noi ştim cu adevărat ce înseamnă asta. Poate ştim, la modul teoretic. Vorba cântecului, teoria ca teoria dar practica ne omoară. Problema este cum aplicăm chestia asta care se numeşte creativitate când suntem într-un impas, când trebuie să facem ceva despre care suntem convinşi deja că nu putem, sau că nu avem cu ce, sau că nu suntem în stare. Piedicile ne fac de multe ori să gândim negativ şi asta ne creează din start blocaje. Acel “nu pot”, este de fapt piedica reală, nu lipsa unor cunoştinţe sau a unor instrumente de lucru. Acestea se pot afla. Se pot găsi. Blocajul e în realitate în noi. Şi de foarte multe ori nu reuşim să ne descotorisim singuri de modul ăsta de a gândi. Dar sunt alţii care pot să ne ajute. Pe principiu că unui om flămând şi sărac nu trebuie să-i dau un peşte ci o undiţă.

Creativitatea ține poate mai puțin de rațiune și mai mult de intuiție. Iar pentru a fi intuitiv trebuie să ai o mare deschidere, să îndepărtezi blocajele de genul “nu pot”. N-aş fi scris despre asta, şi poate nici nu m-aş fi gândit prea mult la acest subiect, dacă nu aflam despre Creative Fitness Studio, un curs de stimulare și dezvoltare a creativității ce pune accentul pe soluții practice la problemele care ne frământă zilnic în plan profesional sau personal.

cfo-open-570x462

”Creativitatea a devenit o necesitate, nu mai este un moft sau un privilegiu. Avem nevoie zilnic de viteză de reacție, de capacitatea de a interpreta informații noi, de idei bune și de alegeri deștepte. Este deja o parte din jobul nostru și din viața noastră, din procesul continuu de învățare pe care trebuie să ni-l asumăm pentru a progresa. Atelierele CFS te ajută să exersezi aceste deprinderi, să le descoperi și să le dezvolti”. (Vlad Tăușance, trainer Creative Fitness Studio)

Cu toții avem exemple din viața noastră sau a celor din jur în care, pornind de la ideea că “nu pot”, rezolvarea problemelor profesionale sau personale era blocată fără cale aparentă de ieșire. Însă, schimbarea atitudinii, încercarea de a privi problema respectivă dintr-un alt unghi, deschiderea spre noi soluții și variante, diferite de tiparele clasice de gândire a adus schimbări nesperate și rezolvări trainice și de conținut. Cunosc o persoană care avea probleme de greutate. Se îngrășase mult după ce s-a lăsat de fumat. Oricâte încercări făcuse pentru a slăbi nu reușea nimic, până a început să creadă cu tărie că nu poate slăbi. E drept că încercările respective erau din start supuse eșecului, fiind vorba de cure de slăbire luate din reviste sau auzite la prieteni, care mai rău i-au făcut prin efectul de yo-yo. O vizită la medic, abordarea corectă și sistematică a problemei, schimbarea mentalității dar și a modului de viață, au adus însă curând rezultate. Astăzi persoana respectivă are o greutate normală, este sanătoasă și mulțumită de ea însăși, și are o altă atitudine față de expresia “nu pot”.

Sunt sigur că și tu poți. Dacă tu nu ești la fel de sigur participă la Creative Fitness Studio organizat de Fundația Friends For Friends (FFFF), învățând să treci de la “e greu, nu se poate” la “hai să vedem cum se poate” nu doar în plan teoretic, ci și în activitățile tale cotidiene.
Mult succes.

8 Replies to “Pot sau nu pot”

  1. Foarte util mesajul postului tău, toți ar trebui să medităm asupra acestui aspect. Eu am încercat și am avut rezultate, în alt domeniu și, cu ajutorul unui bun prieten. 🙂

  2. Teoria ca teoria dar practica ne omoară, Dar după cum ai spus sunt soluții la îndemâna tuturor pentru depăsirea momentului “nu pot “. O seară bună !:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *