Santorini, vacanța mea de vis

Marea spumega furioasă în urma ferry-boat-ului care o brăzda, plutind indiferent pe valurile neliniștite. Albastrul ei, care se întrecea cu cel al cerului, își agita masa uriașă, iar forța ei fantastică te uimea dar te și înspăimânta în același timp. Erai atras fără să vrei, fascinat, tulburat, o priveai în neștire, de parcă ar fi fost mereu alta, fiecare val desenând un nou început.

DSCF1530

Pescăruşii îşi strigau dorul de pământ planând în cercuri largi în jurul vaporului. Ţipetele lor se întreceau cu mugetul adânc al mării, completându-l. De când plecasem din Creta, din portul Heraklion, aceștia ne-au însoțit  permanent, fiind atrași ca de un magnet de uriașul plutitor. Destinația noastră era Santorini, una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice din lume.

Vă doriți un concediu de vis? Sunteți boemi, fotografi sau artiști? Apreciați ceea ce este diferit și unic? Atunci urmați-mă în mica mea escapadă pe insula Santorini, bijuteria Mării Egee, și o să vedeți că aceasta este vacanța la mare pe care o visați. Și apoi apelați la CND Turism pentru a vă organiza o vacanță specială.

ferry

Ferry-boatul a ajuns, trecând pe lângă peisajul selenar al vulcanului Nea Kameni, în micul port Skala. Acesta este amplasat la baza unor stânci de cca. 400 metri înălțime, sus aflându-se capitala insulei, Fira, construită pe o faleză, un oraș plin de istorie și tradiție manifestată prin multiplele muzee, mănăstiri și biserici. Pentru a ajunge acolo, trebuie să urci cele 597 de trepte, pe jos, cu telefericul, sau călare pe un măgăruș. Alegerea îți aparține.

Abia după ce ajungi sus, ai perspectiva a ceea ce înseamnă cu adevărat Santorini. Caldera, cea mai mare din lume, ți se întinde la picioare. Vulcanul, a cărui ultimă erupţie majoră a avut loc în urmă cu 3.600 de ani și a îngropat insula Santorini sub câţiva metri de piatră ponce, se înalță în fața ta maiestuos dar și înspăimântător. Santorini este ca un ținut de basm al cărui tărâm este format din roci vulcanice de toate nuanțele de alb, negru și roșu și soluri aride. Numele insulei provine din epoca bizantină de la  Biserica Agia Irini (Santa Irini) din orașul stațiune Perissa.

Privind însă insula, aceasta îți apare ca un piesaj fantastic. Pantele abrupte, clădirile așezate în trepte, zugrăvite în alb strălucitor, acoperișurile albastre, precum și petele la fel de albastre ale piscinelor, parcă pictate de un pictor vrăjitor, te lasă fără cuvinte. Nu există altă culoare, acolo, în micile orașe ale insulei (Fira, Oia, Kamari, Perissa, Pyrgos, Emporio, Monolithos), decât albul cel mai pur, albastrul preluat de la marea în care a crescut această misterioasă insulă și roșul intens al tufelor de bougainvillea, care pătează cu sângele lor viu albul imaculat al zidurilor.

Obiectivele turistice abundă peste tot. Începând cu Pyrgos, vechea capitală a insulei, despre care se spune că are mai multe biserici decât case, Orasul antic Akrotiri, cu ale lui Kasteli din Akrotiri și Goulato, fiind site-ul arheologic cel mai important din afara Cretei, Emporio cu ale lui celebre mori de vânt și biserici tipic cicladice, dar și paradisul vinului, Megalochori, un mic sat unde se afla cele mai importante vinării ale insulei: Boutaris, Antoniou și Gavalas. Asta pentru că la Santorini se spune că găsești “mai mult vin decât apă, mai multe biserici decat case si mai multi măgari decat bărbați” 🙂

vacantespeciale-santorini

Oia însă, este locul de unde se pot admira cele mai frumoase apusuri de soare din lume. Nu are sens să mergi la Santorini și să nu privești în fiecare seară fascinantele apusuri, în care soarele cade treptat în spatele vulcanului. Toate nuanțele de roșu, portocaliu și mov îți creează o stare de beatitudine, marea căzând dintr-odată pe locul secund, soarele fiind acum personajul principal, într-o piesă la care toți spectatorii, indiferent de vârstă, religie sau naționalitate privesc uimiți spectacolul razelor pierdute de soare. Mintea ți se golește parcă de orice urmă de gând, sufletul se înalță pentru a fi mai aproape, mai plin, mai încărcat de acest desăvârșit spectacol. Ai senzația că soarele se agață cu ultimele raze de marginea vulcanului, parcă nedorind să părăsească ziua. Încă o zi sfârșită, încă o noapte ce urmează să se aștearnă. Pare a fi doar un joc, jocul luminii, jocul timpului, jocul istoriei care apasă greu pe fiecare zid și clădire din jurul tău. Dar este real, și se întâmplă acum.

Nu pot părăsi Santorini fără să nu visez și la plajele acestei insule cosmopolite. Deși nu sunt celebre pentru nisipul lor fin, dimpotrivă, majoritatea fiind formate din nisip destul de grosier sau pietre de diferite culori, ele sunt recunoscute pentru peisajul fantastic, stâncile multicolore din jur și pentru limpezimea cu totul specială a mării. Îmi imaginez îmbrățișarea soarelui pe o plajă fascinantă, neagră, în Kamari. Sau mângăierea valurilor turcoaz pe o plajă cu nisip roșiatic, păzită de stânci vulcanice de culoare neagră și roșie, ca de niște gardieni impunători. Nu pot să nu visez și la o plajă albă, numele ei fiind dat de stâncile albe, imense care o izolează complet și care mi-ar creea un sentiment de claustrofobie, disipat însă de imensitatea albastră a mării. Jocul culorilor, alb, roșu, negru, se regăsește pe fiecare dintre aceste plaje scăldate de cea mai limpede apă, acea a Mării Egee.

Să vă mai spun și că Santorini, perla Cycladelor, este locul unde s-a născut legenda Atlantidei? Parcă simți în jurul tău, privind de pe falezele înalte, cum clocotește istoria sub apele înspumate ale Mării Egee. Te simți înconjurat de atlanți înalți de 4-5 metri împietriți în stâncile de diverse forme și culori ce încearcă să-ți șoptească poveștile îngropate adânc sub lava vulcanului. Magie, istorie, mit. Toate acestea se împletesc la Santorini, într-o atmosferă fascinantă, mirifică, dincolo de imaginație și vis.

Cu siguranță nu am reușit să cuprind în rândurile mele toate atracțiile celebrei insule. Sper însă că v-am stârnit curiozitatea, că am reușit să redau ceva din atmosfera încărcată de istorie și culoare a acestei insule, pentru mine, acesta fiind vacanța de vis. Am fost acolo, doar pentru scurt timp, și îmi doresc foarte mult să revin, să îmi petrec concediul pe această mirifică insulă, pentru a mă umple de frumos, de liniște și pace.

Și cu siguranță mă voi adresa la CND Turism, pentru că doar acolo vacanțele sunt cu adevărat speciale.

Articol scris pentru cea de-a opta probă a competiției Spring SuperBlog 2014.

14 Replies to “Santorini, vacanța mea de vis”

  1. Super tare si eu imi planific de mult sa merg in Santorini intr-un concediu. Am auzit ca-i fain acolo poate anul acesta o sa reusesc sa ajung acum ca am aflat de CND Turism si ofertele lor la vacante speciale stiu si la cine sa apelez cu incredere.

  2. Ai descris insula Santorini atât de frumos, încât mi-ai trezit curiozitatea. Poate vara aceasta voi ajunge acolo, să văd totul cu ochii mei ( cu siguranță voi face sute de fotografii). Bineînțeles voi apela la CND Turism.

  3. Mi-a ajuns la suflet ce-ai scris!!..Sincer mi-asi dori sa vad acest loc!!..Desi,am realizat citind, ca…parca am mai trecut pe acolo!..

  4. E o insulă superbă! Aş merge oricând acolo într-un concediu! Înţeleg că nu trebuie să închiriez de acasă un măgăruş, că sunt destui pe acolo!

    1. Sigur nu trebuie sa iei magarusul cu tine in avion si nici sticla cu vin de cea mai buna calitate…acolo gasesti TOT ce ai nevoie 🙂

  5. Draga mea poetă preferată, acesta este el de-al doilea articol cu și despre mare pe care-l citesc. Ne-am potrivit în gânduri. Și eu am vorbit despre mare. Îmi place marea. Mult!
    Multă baftă! Mi-a plăcut articolul, cum îmi plac și toate celelalte… așterni tare frumos cuvintele!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *