Adevăratele știri la mondonews.ro

Noi, oamenii, suntem ființe sociale. Suntem interconectați prin fire invizibile. Avem mereu nevoie de compania altor oameni, avem nevoie de aprecierea acestora, avem nevoie de confirmarea lor că suntem pe drumul cel bun. Și mereu vrem să știm unii de alții. Când vine vorba despre familie sau prieteni conexiunile sunt clare, aproape vizibile. Vorbim des, ne ascultăm unii pe alții, ne întâlnim și comunicăm direct și complet sau vorbim zilnic măcar la telefon, sau pe alte canale la modă, Messenger, Skipe, Facebook.

Dacă vorbim despre comunitatea în care trăim, și în acest caz există un soi de conexiuni bine definite. Votăm în aceleași locuri și aceeași candidați, mergem la aceleași spectacole, la aceleași meciuri, ținem cu aceeași echipă, mâncăm în aceleași restaurante, citim aceeași presă locală, batem aceleași străzi. Și informațiile curg fluent, de multe ori din gură în gură. Că ajung la punctul terminus puțin distorsionate, asta este altă poveste 🙂

Când vorbim însă de întreaga lume, relațiile cât de cât directe sunt aproape inexistente. Acestea sunt atât de disipate încât ai senzația că ești total lispsit de orice fel de legătură cu ceea ce se numește „lumea”. Dar nu este așa. Aici intervine rolul mass-mediei și în primul rând a publicațiilor de știri să facă legătura între noi, să ne aducă împreună la nivel informațional, mental și chiar emoțional. Pentru că da, suntem la fel și vibrăm la aceeași știre, ne emoționăm până la lacrimi când citim despre tragedii umane produse de cataclisme, indiferent din ce colț al lumii am fi, indiferent de culoarea pielii sau de limba vorbită.

De regulă nu mă uit la televizor, acesta funcționând numai pe desene animate, dar nici așa prea des. Și eu și băiatul meu de 8 ani folosim mai mult laptopul și tableta pentru fan sau pentru informațiile de care avem nevoie. Dar chiar aseară am deschis TV-ul și am nimerit la un canal de știri. Între o știre politică și una economică am dat peste două știri, sau ele au dat peste mine, în care, la prima o femeie a căzut de pe geam de frica bărbatului beat care o bătea de față cu cei trei copii și la a doua se vorbea despre o femeie înjunghiată acum ceva timp de iubitul ei întors din Germania. Până am schimbat eu postul băiatul meu a apucat să prindă câte ceva și să te ții întrebări. Că de ce a căzut doamna aceea de la fereastră, că ce a pățit, că de ce îi era frică, etc.

Cu alte cuvinte, urăsc emisiunile de știri de la TV. Ești obligat să înghiți și astfel de “știri” preum cele de mai sus, ești obligat să înghiți minim un sfert de oră de reclame, pierzi o oră pentru a afla câteva informații cu adevărat prețioase. Și nu e doar un timp pierdut, că asta nu ar fi chiar așa de grav până la urmă, dar ești efectiv poluat cu tot felul de „evenimente” care nu își au locul într-o emisiune civilizată de știri. Fără să mai vorbim despre copii care mai vad și ei acele enormități și care pot fi profund marcați de scenele transmise. Părerea mea personală este că aceste canele de știri ar trebui obligate să transmită numai știri adevărate, din domenii de interes normal, precum politic, economic, cultural, etc.

Așa că prefer de o sută de ori să citesc știri online, putând să aleg exact ceea ce mă interesează, putând să selectez inclusiv site-ul pe care îl consider cel mai corect, imparțial și capabil să reflecte realitatea cât mai aproape de adevăr. În ultima vreme am citit doar pe site-ul mondonews.ro. De regulă citesc aici știrile din zona politică, dar mai mult cea internațională decât locală. Apoi sunt foarte interesată de știrile economice, pentru a înțelege înspre ce se îndreaptă lumea și să mă pot adapta cât de cât. Rubrica IT/Știință este una dintre cele mai studiate de mine, pentru că evoluția în domeniu din ultima vreme a căpătat un ritm fantastic de rapid și e greu să ții altfel pasul cu noutățile. Sportul nu prea mă interesează, ca să fiu sinceră. De fapt chiar deloc. Iar despre zona de Life, despre „vedetele” autohtone, mă lasă atât de rece, că nici la Polul Nord nu poate fi mai frig de atât. Habar nu am cine sunt diversele starlete care umplu paginile anumitor reviste, ca să nu mai spun de emisiunile TV, cu ce se ocupă ele, dacă se ocupă cu ceva, rostul existenței lor pe acest pământ fiind un adevărat mister pentru mine. Nu știu absolut nimic despre viața lor, așa cum nu știu nici ele despre a mea. Deși a doua variantă e posibil să fie mai interesantă 🙂

O știre recentă din domeniul turismului cultural, care m-a impresionat extrem de mult a fost aceea pe care am citit-o pe același site mondonews.ro, despre faptul că unul dintre câștigătorii Premiilor Uniunii Europene 2014 pentru patrimoniu cultural – Premiile Europa Nostra este proiectul de restaurare a frescelor din secolul al XVII-lea de la Mănăstirea Dragomirna, din judetul Suceava.

Dragomirna

Am aflat că ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la data de 5 mai, la Teatrul Imperial (Burgtheater) din Viena, sub patronajul președintelui Austriei, Heinz Fischer. Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, cultură, multilingvism și tineret și tenorul Plácido Domingo, președinte al Europa Nostra, vor înmâna împreună premiile.

Sunt foarte curioasă să aflu dacă acest minunat proiect de restaurare a Mănăstirii Dragomirna va fi unul dintre cei șase câștigători care vor primi titulatura de laureați ai Marelui Premiu, fiind recompensați cu 10.000 de euro fiecare, sau va fi cel care va primi Premiul Publicului, în urma votului online organizat de Europa. Oricum ar fi, faptul că noi, românii, am reînceput să acordăm atenția cuvenită istoriei noastre, monumentelor atât de prețioase pe care ni le-au lăsat înaintașii noștri, mă bucură foarte mult. Iar faptul că eforturile noastre sunt apreciate și sprijinite și din afară cu atât mai mult. Avem un patrimoniu cultural fantastic. Nu ne vor ierta niciodată generațiile care vin dacă nu vom avea grijă de el, și nu le vom da posibilitatea și lor să se conecteze cu trecutul neamului românesc și să fie mândri că sunt români.

Am vizitat Mănăstirea Dragomirna și am fost absolut impresionată de acele fresce precum și de frumusețea locurilor, de atmosfera divină de pace și liniște, de bucuria pe care o trăiești acolo știind că în sângele tău sunt picături din sângele celor care au construit această minune în secolul al XVII-lea, și al celor care l-au îngrijit și slăvit peste veacuri.

11 Replies to “Adevăratele știri la mondonews.ro”

  1. În fiecare zi mă informez cu mondonews.ro…..este unul din site-urile de știri pe care le prefer, mai ales că sunt actualizate minut cu minut. 😀

  2. Este o stire excelenta, dar uite ca de douazeci si ceva de ani incoace, toate guvernele care si-au pus in cap sa ne conduca nu (prea) au investit in cultura (si nici in alte domenii).
    Cultura s-a descurcat mult mai bine din sponsorizarile unor Mecena.

    Daca s-ar investi mai mult in turism, Romania ar avea foarte mult de castigat. Dar uite ca nu se doreste… Pe guvernanti ii preocupa mai mult cum sa dispara bugetul cat mai discret cu putinta in contractele preferentiale. Cultura si turismul nu prezinta interes pentru ei.

    1. Ai perfecta dreptate, dar eu incerc sa fiu pozitiva si optimista. Sper sa reusim sa ne păstram monumentele istorice intacte, urmand apoi a aduce cat mai multi oameni sa le vada. Multumesc pentru comantariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *