Un mare mic dejun

Nu știu voi cum sunteți, dar eu una m-am americanizat de-a binelea. Atâtea filme americane ne-au băgat televiziunile și cinematografele sub ochi de-a lungul timpului, încât fără doar și poate mi s-au stârnit treptat, mai întâi curiozitatea, apoi interesul și mai pe urmă necesitatea de a fi ca ei, frații noștri americani, la multe aspecte ale vieții noastre cea de toate zilele. Și ca să vorbim doar de cele pozitive, pentru că evident sunt și bune dar și rele, ca peste tot, am preluat și noi, românii, alergatul de nebuni prin parcuri (acolo unde sunt și nu dispund de maidanezii din dotare), și unde nu te huiduie nimeni, sau eventual te complimentează în limbajul pitoresc pur românesc (pe ăsta nu l-am americanizat încă). Dar musai, alergatul ăsta nu se poate face decât în țoale de firmă, cu o bentiță șmecheră pe frunte și cu căștile în urechi (păcat că nu se poate și pe malul oceanului cum am văzut eu în ultimul film).

Dar eu nu pe asta am preluat-o. Eu ora de sport o fac, în pauza dintre scrierea a doua articole, acasă, unde nu ma vede nimeni, decât fii-miu, care se scălămbăie și el pe lângă mine și mă face să răd, de nu-mi mai iese nicio mișcare cum trebuie. În schimb am fost mereu foarte curioasă ce pun americanii ăia în blender dimineața, ce conțin shake-urile alea și ce gust or fi având. Îmi părea a fi ceva extrem de sănătos și foarte apetisant. Și cum eu nu plec niciodată dimineața de acasă fără să mănânc ceva înainte, și cum am mereu zile pline de activități din cele mai diverse (ca orice blogger care se respectă 🙂 ) am zis că e timpul să mă ocup să îmi asigur un mic dejun stil american, simplu de preparat și sănătos care să îmi aducă aportul necesar de vitamine și proteine și care să îmi dea un plus de energie absolut necesar pentru o nouă zi plină.

Complete-Life-680x150px

Cu alte cuvinte m-am apucat de studiat și mi-am pregătit câteva rețete de shake, pe care le fac prin rotație în fiecare dimineață.

Ca să încep cu preferatul meu, acesta este preparat dintr-un avocado, o cană de lapte de soia (am găsit un sortiment care îmi place foarte mult, ambalat în sticlă de 0,75 litri, nu în carton sau plastic, cu gust de miere și cereale), plus zeama de la două lime (sau o jumătate de lămâie) plus o linguriță de zahăr brun sau miere. Este extraordinar de delicios, iar avocado este un fruct (sau legumă, chiar n-am știut niciodată care din două) plin de valori nutriționale (printre cele mai bogate alimente din punctul acesta de vedere), care conține 20 de minerale și vitamine. Poate fi utilizat de cei care țin diete sărace în zaharuri pentru că la 100 de grame conține doar 2 grame de carbohidrați. Nu conține absolut deloc colesterol și sodiu. Dimpotrivă chiar, consumul lui scade nivelul colesterolului și a trigliceridelor. În schimb este plin de acizi grași nesaturați benefici pentru inimă. Și lista beneficiilor consumului de avocado poate continua pentru că este întradevăr un fruct  minune.

shake

Pentru băiatul meu prepar din jumătate de avocado, jumătate de banană, un picuț de lapte, cacao și ceva esențe, o cremă de ciocolată absolut bestială. Musai trebuie să o încercați și voi.

Pe locul doi în topul preferințelor este shake-ul cu banana, lapte de soia și cacao. Cum eu nu beau cafea dimineața, pot spune că acest tip de shake îi ține cu brio locul. Are un gust minunat, de ciocolată, care mă energizează și îmi dă un plus de bună dispoziție.

Apoi ar mai fi variantele: lapte de soia, mere și scorțișoară, sau pere și ghimbir. Pe acestea le fac mai rar, maxim odată pe săptămână, deși sunt bune la gust și conțin o mulțime de vitamine, am totuși senzația că nu îmi țin de foame la fel de mult timp ca cele cu avocado sau banană. Pentru completare, la acestea din urmă, și uneori chiar și la primele două, mai adaug și făină proaspăt rășnită din semințe de in (o lingură), sau 2 linguri de pudră proteică de cânepă. Acestea sunt foarte utile mai ales în perioade de post, aducând un aport important de proteine, care de regulă sunt mai greu de obținut din meniurile vegetariene.

Nu știu dacă ați aflat, dar pe data de 14 noiembrie se sărbătoreşte în fiecare an Ziua Mondială a Diabetului. Dacă vreți să aflați sfaturi şi informaţii de încredere despre diabet deschideți acest link. E ușor să mănânci echilibrat, spun cei de la Complet Life, află și tu cum poți face asta, în așa fel încât să îți păstrezi sănătatea sau să ții sub control glicemia dacă ai diabet.

4 Replies to “Un mare mic dejun”

  1. Avocado citrus smoothie (avocado, portocala, banana, miere) este foarte populara in unele tari din Orientul Mijlociu. Vezi si pe YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *