Primăvara începe cu o nouă seară literară

Să ne cunoaştem scriitorii nu e doar un slogan ci o realitate care se petrece în fiecare joi, la cafeneaua Atelier. Ieri seară, sub auspiciul unei primăveri calde şi primitoare, am cunoscut şi recunoscut doi scriitori de proză scurtă, unul deja consacrat, autorul a două cărţi, Șarpele de aramă și Nimfa pe nufăr, Sorin Coadă şi o tânără scriitoare, Diana Puiu, care face cursuri de jurnalism şi de teatru şi pe care o puteţi citi pe blogul ei.

Punctul de întâlnire a celor doi scriitori a constat în lirismul cu care îşi scriu textele, în metaforele abundente şi savuroase, în latura psihologică accentuată în special în scrierile lui Sorin Coadă. Comentariile scriitorului Theodor Calcan şi ale profesorului Victor Mitocaru ne-au purtat de la imaginarul din literatura sud-americană, la Jorge Luis Borges, la poeziile lui Aleksandr Blok, până la scriitori români precum Bacovia, Sadoveanu, Marin Preda, George Bălăiţă, Andrei Pleşu, extrăgând esenţe şi făcând recomandări tinerilor scriitori prezenţi şi prezentaţi.

Recomandarea domnului profesor Victor Mitocaru pentru Sorin Coadă a fost “să să se ia în serios şi să înceapă să pună carne pe ideile lui de personaj, să le dea nu doar idee ci şi fiinţare, atunci va ajunge la roman. Proza scurtă e o etapă pe care o va depăşi beneficiind de achiziţiile pe care le-a făcut deja”.

Motto-ul întâlnirii cred că poate fi extras din cuvintele domnului profesor Victor Mitocaru despre “cuvântul pus precum cărămida”, exact acolo unde trebuie. Sper să fi folosit şi eu exact acele cuvinte care redau starea de bine a serilor de joi, dacă nu, o să mă folosesc de una din epigramele citite de Eugen Sfichi pentru a fi iertată de cititori 🙂

Sala de judecată

Legea-i că într-un asemenea loc

Cel ce încearcă mereu a-l învinge

Pe procurorul ce acuză cu foc

E avocatul ce minte de stinge.

Cu speranţa că scriitori tineri şi valoroşi preum Sorin Coadă vor fi apreciaţi şi promovaţi în concordanţă cu talentul şi calitatea scrierilor lor, vă spun la revedere şi aştept o nouă seară de joi, cu voi, la Atelier :).

12670899_1232096000151416_3543239232138846354_n

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *