Avantajele și dezavantajele unei centrale electrice

Cel mai confortabil mod de a-ți încălzi locuința este cu ajutorul unei centrale termice. Doar așa ai asigurată independența și siguranța că vei avea suficientă căldură în casă pe timpul iernii și suficientă apă caldă pentru întreaga familie tot timpul anului. Iar în cazul în care locuiești într-un apartament și nu ai acces la o conductă de gaz metan soluția ideală este o centrala termica electrica.

Care sunt avantajele unei centrale electrice? Iată câteva dintre ele:

–         are un randament bun, acesta încadrându-se între 95-99%;
–         necesita revizii rare, fiind instalații relativ simple;
–         are funcționare silentțioasă, nu simți că o ai în casă;
–         are mai multe puteri și poți alege modelul potrivit casei tale;
–         are dimensiuni reduse putând fi montată în orice locație;
–         prezintă o instalație simpla care nu presupune intervenția unor specialiști pentru montare.

Dar cel mai mare avantaj al unei centrale termice electrice de la roinstalatii.ro este cel al inexistenței poluării aerului și apei. O centrala termica electrica are efectiv poluare zero, pentru că nu presupune arderea a nici unui fel de combustibil solid: lemn, cărbune sau gaz metan. De aceea nici nu are nevoie de coș sau alt sistem de evacuare, fapt ce face ca instalarea să fie și mai simplă și ieftină.

Și prețul unor astfel de centrale este mic, între 1700 si 2500 lei, cu mențiunea că o centrală puțin mai scumpă are un randament mai bun, iar suma în plus plătită la achiziție se va recupera rapid din costul mai mic cu energia electrică. Așa că este bine să te gândești de două ori când evaluezi  raportul la o centrala electrica pret – calitate/randament.

Există și dezavantaje în momentul alegerii unei centrale electrice pret. În primul rând este vorba despre tensiunea de alimentare. Centralele electrice  se alimentează la o tensiune de 380- 400 V, mono sau tri-fazic, în functie de puterea centralei, implicit a consumului de energie electrica. Cum, de regulă, apartamentele de bloc sunt racordate la 220 V, racordarea la rețeaua de 380- 400 V presupune costuri destul de mari. Apoi este vorba despre puterea pentru care a fost conceputa instalația electrică din apartament. E posibil să fie necesară schimbarea întregii instalații, ceea ce iarăși presupune un efort și o investiție semnificativă. Dar dacă aceste două probleme sunt rezolvabile, centrala electrica îți va oferi tot confortul termic de care ai nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *