Pentru orașe mai curate și oameni mai sănătoși

Vă puteți imagina un oraș, de exemplu cel în care trăiți, cu zero emisii poluante, sau unul în care s-a produs deja eliminarea autoturismelor care folosesc carburanți tradiționali? Un astfel de oraș ar fi cu siguranță unul atât de liniștit încât cu greu v-ați putea adapta acum, dacă ar fi să ajungeți acolo, un oraș curat, verde, cu oameni mai sănătoși și mai fericiți. Acestea sunt obiectivele pe termen lung ale Comisiei Europene iar primii pași în această direcție îi face la noi în țară MobilityWeek .ro.

photography backdrops UK

Saptamana Europeana a Mobilitati a făcut și face în continuare eforturi pentru sprijinirea autorităților locale în găsirea celor mai bune soluții pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la îmbunătățirea situației transportului durabil în localitatea lor. O astfel de schimbare la nivel comportamental se realizează în timp prin colaborarea strânsă dintre toți factorii interesați la nivel local.

O măsură simplă și eficientă este pentru noi, românii, utilizarea bicicletei in Bucuresti și în marile orașe din țară. Efectele înlocuirii autoturismului cu bicicleta de către câți mai mulți români ar fi pozitive din punct de vedere economic, prin reducerea consumului de combustibil, social, prin îmbunătățirea stării de sănătate atât a celor care vor folosi bicicletele, cât și a celorlalți care vor beneficia de un aer mai curat. Reducerea poluării, inclusiv a celei fonice, ar fi poate cel mai important rezultat al acțiunilor care ar conduce la utilizarea bicicletei in Bucuresti.

Saptamana Europeana a Mobilitatii oferă și oportunitatea de a iniția o serie de activități și pune la dispoziție o platformă destinată autorităților, organizațiilor și asociațiilor de pe plan local pentru:

• Promovarea inițiativelor proprii în materie de mobilitate urbană durabilă.
• Creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative asupra mediului și calității vieții ale tendințelor actuale în materie de mobilitate.
• Instituirea de parteneriate cu părțile interesate de la nivel local.
• Participarea într-o campanie desfășurată la nivel european, partajând un obiectiv și o identitate cu alte centre urbane.
• Evidențierea angajamentului local față de politicile privind transportul urban durabil.
• Lansarea de noi politici și măsuri cu caracter permanent.

Până la urmă totul depinde de fiecare dintre noi. Mersul pe jos, deplasările cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, au efecte favorabile asupra cheltuielilor noastre zilnice, îmbunătățind starea de sănătate și de satisfacție pe toate planurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *