Ce trebuie sa stii atunci cand esti in cautare de vase pentru gatit

Daca esti in cautarea unei oale sau a tigaii perfecte trebuie sa afli cateva informatii importante, pe care sa le pui in aplicare atunci cand mergi la cumparaturi.

In cazul in care te-ai trezit ca manerul tigaii s-a topit, inseamna ca trebuie sa afli mai multe lucruri despre vasele de calitate pentru gatit.

Nu doar tipul de vas este important, ci si materialul. Ce sa alegi, otel inoxidabil, cupru, fonta sau aluminiu? Inainte sa investesti in oale de buna calitate trebuie sa iti dai seama ca  materialele pe care trebuie sa le folosesti sunt in functie de ceea ce gatesti.

S-ar putea sa stii deja ca putem folosi o tigaie de fonta pe cea mai mare flacara fara sa apara probleme. Daca faci acelai lucru cu o tigaie de prajit, casa ta va fi plina de fum. Documenteaza-te despre cat de bine suporta temperaturile, materialele din care sunt facute respectivele vase.

De asemenea, mai trebuie sa intelegi ca anumite vase se incalzesc uniform si altele confera mancarurilor un usor gust metalic.

Vasele de gatit trebuie sa fie eficient conductoare de caldura si sa nu se decoloreze sau sa dea un gust neplacut mancarurilor. Din pacate, niciun material nu poate face asta.

Un alt considerent este acela al curatarii. Anumite materiale se curata mai usor decat altele.

Iata cum trebuie sa iti alegi vasele de gatit:

  1. Ce vrei sa gatesti in acel vas? Trebuie sa te gandesti la aceste lucruri pentru ca, anumite mancaruri pot fi gatite doar in vase speciale. Nu vrei o tigaie in care mancarea sa se lipeasca, sau o tigaie in care mancarea sa se gateasca foarte greu. Dupa ce stii ceea ce vrei sa gatesti, poti sa identifici oala sau tigaia perfecta pentru indeplinirea sarcinii.
  2. Forma vaselor de gatit. Bucatarii incepatori tind sa foloseasca pentru gatit acelasi vas. Dar, diferite modele de vase se preteaza la diferite sarcini de gatit. De exemplu, daca prajesti cartofii intr-o tigaie, ei vor avea o textura frumoasa si crocanta. Incerca acelasi lucru intr-o oala mare si cartofii vor arata ca niste ciuperci strivite.
  3. Materialul din care este realizat vasul. Materialele folosite pentru vasele de gatit au doua caracteristici: reactivitate si proprietatea termica. Ceramica si otelul inoxidabil sunt considerate nereactive. In timp ce acestea nu conduc caldura foarte bine, ele nu vor interfera cu structura chimica a alimentelor astfel incat sa nu le schimbe aspectul sau gustul.

Celalalt avantaj major al vaselor nereactive este ca odata ce sunt fierbinti, vor ramane fierbinti pentru mult timp.

Aluminiul, cuprul, fonta si otelul sunt reactive. Ele conduc caldura foarte eficient si prin urmare fac o treaba minunata deoarece gatesc uniform mancarea. Cu toate acestea, metalele de mai sus sunt reactive si interfereaza cu alimentele alcaline si acide, producand arome nedorite.

De exemplu, daca gatesti rosii sau ceva care contine suc de lamaie, preparatul poate capata un gust usor metalic. Acest lucru se intampla in special, daca timpul de gatire este unul mai lung.

 

One Reply to “Ce trebuie sa stii atunci cand esti in cautare de vase pentru gatit”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *