Chifteluțe cu soia

Chefteluțele cu soia sunt un deliciu vegetal minunat pentru o zi de post sau pentru cineva care preferă să nu mănânce carne. Pot fi făcute cu ou sau fără, în funcție de preferințe.

Ingrediente:

75-100 gr. soia granule

un morcov mărișor

doi cartofi

jumătate de ardei/gogoșar roșu

o ceapă mică

3 linguri de pesmet/un ou

o ceapă verde

un usturoi verde

pătrunjel

sare, piper, foaie de dafin, cimbru, etc. dup gust

2-3 linguri de ulei de măsline

Cartofii și morcovul se curăță, se spală și se pun la fiert. Soia se pune la înmuiat într-un vas cu apă fierbinte în care s-a adăugat un pic de sare, o foaie de dafin și cimbru uscat. Se acoperă și se lasă să stea cca. 15 minute sau până se înmoaie și se umflă bine. Apoi se pune la scurs. Cartofii și morcovul fiert se pasează ca pentru piure și se amestecă cu soia scursă dar și bine stoarsă cu mâna. Peste acest amestec se adaugă ardeiul, ceapa verde și cea uscată, usturoiul verde și pătrunjelul, toate tăiate cât mai mărunt. Se adaugă sare suficientă, adică mai multișoară pentru că legumele cer sare pentru gust, pesmetul și oul dacă e cazul. Dacă nu se pune ou se suplimentează pesmetul pentru a fi siguri că se va lega bine amestecul. Cu cât au mai puțină apă ingredientele cu atât mai bine. Se amestecă totul foarte bine.

Se pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt și se începe formarea chifteluțelor. Se fac mai mici sau mai mari în funcție de preferințe, de preferat într-o formă ușor cilindrică,  și se așează în tavă. Se pensulează cu ulei de măsline și se coc în cuptorul preîncălzit la cca 175 grade timp de 25-30 minute, până se rumenesc ușor deasupra. Să nu vă speriați că ele vor rămâne destul de moi când vor fi gata, dar când se vor mai răci vor fi perfecte.

Se pot servi atât calde cât și reci, cu salată sau cu un sos, depinde ce vă place și ce aveți prin casă 🙂

One Reply to “Chifteluțe cu soia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *