Aparatul dentar clasic vs. Aparatul dentar invizibil

Când vine vorba despre zâmbete frumoase, puțini sunt cei care se pot mândri cu o dantură perfectă și naturală. De fapt, chiar dacă unii mai mult, alții mai puțin, toată lumea are anumite probleme cu dinții. Iar unele dintre cele mai inestetice tipuri de probleme sunt cele care țin de ortodonție, precum dinții înghesuiți sau, dimpotrivă, foarte spațiați, ori cei care nu se potrivesc pe mușcătură.

În astfel de cazuri, tratamentul constă în montarea unui aparat dentar.

Beneficiile purtării unui aparat dentar

  • Rezolvă problemele de malpoziționare a dinților, fapt care oferă o mulțime de satisfacții din punct de vedere estetic
  • Ajută la evitarea apariției cariilor și a acumulării tartrului în exces
  • Previne descoperirea rădăcinii dinților și a pierderii acestora
  • Rezolvă problema mușcăturii, astfel încât vei putea să mesteci corect
  • Ajută la îmbunătățirea dicției
  • Prin corectarea poziției pe care o au dinții pe arcade, aparatul dentar va ajuta și la îmbunătățirea aspectului general al feței, redându-i simetria

Până la ce vârstă este indicat un astfel de tratament ortodontic?

Unul dintre cele mai populare mituri privind aparatul dentar este cel potrivit căruia există o limită de vârstă pentru purtarea lui, sau – mai precis spus – că nu le este destinat adulților. Adevărul, însă, este tocmai opus; tratamentul ortodontic cu aparat dentar poate fi făcut la orice vârstă, având același efect de îndreptare și aliniere a dinților și în cazul persoanelor adulte. Singura diferență între acestea și copii poate consta în durata tratamentului (care este cuprinsă, în general, între 6 luni și 2 ani), însă nici acesta nu poate fi un factor diferențiator clar, deoarece depinde și de afecțiunea care trebuie corectată.

Tipuri de aparate dentare

În mare, există 2 tipuri de astfel de aparate: aparatul dentar clasic și cel invizibil.

Cel clasic este, la rândul său, împărțit în mai multe tipuri, cele mai cunoscute fiind aparatul dentar ceramic, metalic sau cel din safir.

Mai există, de asemenea, și aparatul dentar mobil, însă acesta este, de obicei, recomandat copiilor aflați, încă, în perioada de creștere.

Revenind la aparatul fix, utilizat de majoritatea pacienților cu probleme dentare, iată principalele diferențe între aparatul clasic și cel invizibil:

  • Aparatul dentar clasic

Este acel aparat fixat pe exteriorul dinților, adică la vedere. La rândul său este împărțit în mai multe tipuri de aparat, cele mai cunoscute fiind metalic, ceramic sau din safir.

Aparatul dentar metalic este cel mai popular, iar asta și pentru că este cel mai avantajos, din punct de vedere al costurilor. Multă lume se simte incomodată, însă, de aspectul ceva mai pronunțat al bracketurilor și al scheletului, fapt pentru care la fel de populare tind să ajungă și aparatele dentare ceramice sau cele din safir.

Aparatele dentare ceramice oferă, din punct de vedere estetic, mai mult control psihic, având bracketurile de culoarea naturală a dinților și fiind, așadar, mai puțin vizibile de la depărtare.

Aparatele din safir sunt și mai performante din acest punct de vedere, având un efect cameleonic, fapt pentru care sunt destul de greu de observat. Prețul lor, însă, este ceva mai ridicat, însă fără să-l depășească pe cel al aparatului dentar invizibil.

  • Aparatul dentar invizibil

Denumit, în termeni de specialitate, aparat dentar lingual, acesta se montează pe partea interioară a dinților, astfel încât nu se observă absolut deloc. În plus, s-a demonstrat faptul că acest tip de aparate reduce riscul de afectare a smalțului și de apariție a cariilor. Totuși, cel mai important efect al lui rămâne cel de natură estetică, ce nu poate fi combătut de niciun alt tratament ortodontic.

Din punct de vedere al prețului, acesta este mai scump, însă oferă avantajul de a trece printr-o perioadă mai mică de tratament.

Cât costă un aparat dentar?

Și pentru că am tot precizat de costuri, este important de știut că, în funcție de tipul lui, prețul unui aparat dentar pornește de la circa 900 euro și poate ajunge până la peste 3.000 euro.

Unii dintre cei mai cunoscuți specialiști în stomatologie de la noi fac parte din echipa de medici a clinicilor Dent Estet, printre ei numărându-se și primul medic din România certificat în ortodonția linguală (montarea aparatelor dentare invizibile).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *