Companiile Fintech schimbă fața sectorului financiar de creditare rapidă din România

Societățile nebancare au dat tonul pe piața împrumuturilor bancare din România începând cu anul 2014. Poziția superioară pe piața de creditare se datorează companiilor Fintech. Descoperă ce au adus nou aceste companii și cum au schimbat total fața sectorului financiar românesc.

Piața financiară românească a urmat declinul celorlalte piețe internaționale imediat ce a avut loc criza economică din anul 2008. Societățile bancare au început să închidă din sucursalele și unitățile care apăruseră precum ciupercile după ploi cu doar câțiva ani înainte, în plin boom economic. Dobânzile au început să scadă (valoarea lor actual indică în mod clar că sectorul bancar nu este capabil să atragă economiile și investițiile populației), iar oferta de creditare (déjà restrictivă) a devenit un subiect închis.

Tradiționalismul sistemului și menținerea unor norme conservatoare au generat necesitatea apariției unor soluții alternative, care să redea oamenilor (în special celor cu venituri mici) o gură de oxygen în vremuri de restriște. Companiile Fintech au revoluționat domeniul creditării și au oferit punctul de plecare către un nou tip de împrumuturi – creditele rapide!

Mai simplu, mai rapid și pentru toată lumea!

Între bănci și instituțiile nebancare IFN a luat naștere o “rivalitate” care a fost tranșată în favoarea celor din urmă de către soluții inteligente de natură financiară identificate de către companiile Fitech. Astfel, împrumuturile pentru sume mici, care  erau în portofoliul băncilor până în anul 2010 au “migrat” către societățile nebancare, care, le-au transformat complet. Astăzi, un solicitant de credit nebancar va observa imediat diferența între un împrumut bancar de nevoi personale solicitat de la o bancă și unul solicitat unei companii nebancare:

  • Creditul solicitat băncii se obține numai după depunerea personală a documentații într-una dintre unitățile bancare. Cel nebancar se obține după depunerea documentației online, de acasă sau din oricare altă locație, fără să fie nevoie de deplasarea în unitatea creditoare;
  • Perioada de analizare a dosarului este diferită – până la 7 zile în cazul solicitării de la bancă și maxim 24 de ore în cazul solicitării unui împrumut nebancar;
  • Documentația trebuie să conțină în mod obligatoriu actele legate de veniturile realizate de către solicitant în cazul creditului bancar, în timp ce pentru un împrumut online urgent nu este nevoie decât de expedierea unei copii de pe actul de identitate (în majoritatea cazurilor);
  • Orice document solicitat în mod suplimentar de către creditor înseamnă o deplasare în plus la bancă, pe când în cazul unui credit nebancar, acesta poate fi încărcat online, în format scanat sau foto;
  • Există o limitare în ceea ce privește valoarea veniturilor realizate de către solicitant, astfel că o persoană care nu îndeplinește condițiile legate de vechimea în muncă, de o anumită valoare a câștigurilor și nu are un istoric de creditare solid nu va beneficia de aprobarea creditului de la bancă. În cazul împrumuturilor nebancare, până și rău-platnicii beneficiază de o nouă șansă de a primi bani împrumut;
  • Virarea banilor se efectuează într-un cont al băncii care acordă creditul, ceea ce presupune ca solicitantul să-și deschidă un cont bancar nou, fiind legat de respective unitate bancară, în timp ce în cazul instituțiile nebancare, acestea virează banii în orice cont/card bancar, fără a impune un anumit furnizor de servicii financiare.

Transparența este cuvântul care definește relația cu instituția bancară în cazul unui împrumut nebancar (clientul știe de la început care este valoarea creditului în totalitatea sa, precum și care sunt costurile exacte în cazul prelungirii perioadei de rambursare), în timp ce o banca poate impune dobânzi variabile, ceea ce schimbă datele de rambursare a sumei datorate. Tehnologia Fintech permite companiilor nebancare să le ofere clienților acestora acces la credite într-un sistem de 24/7 (cererea se expediază online, analizarea sa efectuându-se de către sistemul de verificare, iar în cazul de aprobare, banii sunt virați solicitantului, acestuia fiindu-I expediate în mod automat de către system notificările de plată).

Această tehnologie a limitat rolul îndeplinit de către bănci, în sensul că acestea nu mai joacă rolul principal într-o tranzacție, astfel că tranzacțiile se pot efectua în mod direct, cu eliminarea acelor costuri suplimentare care creșteau costurile totale ale unui împrumut. Întreaga procedură s-a simplificat și a devenit disponibilă unui număr din ce în ce mai mare de persoane, astfel încât, oamenii cu venituri mici să beneficieze de posibilitatea de a obține bani împrumutcât mai rapid!

One Reply to “Companiile Fintech schimbă fața sectorului financiar de creditare rapidă din România”

  1. Este un lucru absolut normal sa apelezi macar odata in viata la un imprumut rapid. Este o situatie neplacuta sa ramai fara bani si sa ceri un imprumut la prieteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *