Rețetă pâine cu făină graham

Astăzi, o nouă poveste, aici la Poveștile unei femei, despre pâinea cea mai sănătoasă și mai dietetică, pâinea din făină integrală, sau, dacă e să mă iau după eticheta produsului, făină graham. Într-adevăr, am cumpărat această făină după ce am studiat etichetele tuturor pungilor de făină de grău, neagră, integrală și graham, pe care le-am găsit în magazin.

Aceasta are cele mai puține glucide, cele mai multe fibre și proteine și cel mai mic aport energetic. Acum să vedem ce va ieși din această făină. Din păcate, astfel de fâină nu se poate folosi de una singură, ci este necesar și un aport de 40-50% făină albă, altfel vom coace o cărămidă pe care nu o va mânca nimeni.

Ingrediente:

300 grame făină graham

200 grame făină albă 650

o jumatate de cub mic de drojdie proaspătă sau jumătate de plic uscată

400 ml apă

semințe diverse (eu am pus chimen, chia, susan și floarea soarelui)

1 lingură de melasă (se poate înlocui cu miere sau zahăr brun)

10 grame sare

ulei de măsline pentru manevrarea aluatului

Pasul 1 Amestecăm de seara făina graham cu 300 ml apă și lăsăm peste noapte la frigider într-un vas acoperit cu folie.

Pasul 2 Dimineața, punem în vasul mixerului sau în vasul în care facem aluatul manual, drojdia fărâmițată, melasa, 100 gr. apă caldă și 100 gr făină albă 650. Amestecăm și lăsăm la crescut maxim 20 min.

Pasul 3 Adăungăm peste amestecul de drojdie, făina graham amestecată cu apa de seara, care între timp a ajuns la temeperatura camerei. Pornim mixerul și amestecăm totul. Oprim după câteva minute și adăugăm semințele, restul de făină albă și sarea. Mixăm în continuare 5-7 minute. Lăsăm aluatul să se odihnească și acum e momentul să mai adăugăm făină (maxim o lingură) dacă este necesar. La mine a fost.

Pasul 4 Ultima frământare mai durează 5 minute și aluatul e gata. Lăsăm la dospit în vas cca. 30 minute.

Pasul 5 se referă la procedurile de tragere și împăturire a aluatului. Ele se fac într-o tava bine unsă cu ulei, cu mâinile unse și ele cu ulei, la un interval de 45 minute. În poze apare aluatul în diversele lui stadii de dospire și după turele de împăturire.

Pasul 5 Formăm pâinea, prin tragerea colțurilor spre interior, ca la brânzoaice și răsturnarea aluatului pe masa înfăinată pentru forma finală. Transferăm pâinea pe hârtie de copt, apoi într-o oală de cca. 5 l cu capac și o lăsăm la ultima dospire cca. 30 min.

Pasul 6 Încălzim cuptorul la 230 grade. Crestăm pâinea cu un cuțit cu lama subțire, turnăm un sfert de cană de apă în oală, sub hârtia de copt, cu grijă să nu ajungă la pâine, și dăm la cuptor, cu capac, pentru 20-25 minute. După acest răstimp, luăm capacul, reducem temperatura la 190-200 gr și mai lăsăm la copt 20-25 minute.

Pasul 7 O scoatem din oală, o testăm să sune a gol dacă o ciocănim pe fund, o lăsăm la răcit pe un grătar, și apoi ne bucurm de o pâine nu doar sănătoasă ci uimitor de moale și gustoasă.

6 Replies to “Rețetă pâine cu făină graham”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *