Deseurile medicale – ce facem cu ele?

Cabinetele medicale dar si alte institutii care lucreaza cu deseuri, gen ace sau alte obiecte ascutite sau contaminate, precum saloanele de coafura, cosmetica sau saloanele de tatuaje, ar trebui sa respecte anumite reguli in ceea ce priveste aruncarea acestor produse. Din pacate, sunt multe astfel de locatii care nu tin cont de pericolul pe care aceste deseuri il reprezinta si obisnuiesc sa le depoziteze si sa le arunce in mod necorespunzator. Au fost foarte multe cazuri cand acestea au fost gasite in spatii publice sau la marginea orasului. Multi insa nu au inteles ca este o obligatie pentru toate unitatile sanitare sau locatiile care au astfel de deseuri sa le depoziteze in conditii si recipiente speciale si sa le arda la incineratoarele ecologice. Exista si o intreaga legislatie pe care toti din aceste domenii ar trebuisa o respecte. Este vorba despre Hotararea de Guvern nr. 856 din 2002, OMS nr. 1226 din 2012 precum si Legea 211 din 2011.

Deseurile medicale sunt de doua tipuri: nepericuloase si periculoase.

Deseurile nepericuloase sunt acele deseuri doar potential periculoase si se face referire la: medicamentele nepericuloase, dezinfectatii sau alte substante chimice care nu au un efect nociv asupra omului sau asupra altor organisme vii, scutecele de unica folosinta, aparatele gipsate, lenejerii care sa nu provina de la pacienti cu risc de contaminare.

Deseurile periculoase reprezinta insa marea provocare. Acestea prezinta un risc foarte crescut de contaminare. In aceasta categorie intra:

  1. Deseurile intepatoare si taietoare cum ar fi: acele cu sau fara fir, seringi cu ac, lame de bisturiu, branule, catetere, tot ce reprezinta recipient de sticla pentru laborator etc.
  2. Deseurile anatomo-patologice si aici vorbim despre materialul biopsic, mostre de sange, lichide de natura organica, parti anatomice, organe sau fragmente din organe umane etc.
  3. Deseurile infectioase. In aceasta categorie intra un numar mare de deseuri cum ar fi acele elemente (recipiente, pansamente, pungi, material de laborator, manusi, campuri operatorii etc) care au intrat in contact cu sange sau orice alt fluid contaminat cu bacterii, virusuri, paraziti, toxine si multe altele.
  4. Medicamente cu risc de toxicitate precum citostaticele
  5. Deseuri de la anumite tratamente stomatologice
  6. Anumite produse chimice si solutii, inclusiv de dezinfectie si curatenie, unde este specificat gardul de toxicitate.
  7. Toate acestea au un regim special si unitatile de la care provin sunt obligate sa le colecteze. Aceasta colectare se face separat si nu la gramada. Exista anumite recipiente speciale precum cele comercializate de catre firma Esteto. Astfel, de aici se pot achizitiona cutii deseuri medicale, care sunt create special pentru depozitarea, in special, a deseurilor intepatoare. Ele sunt realizate din plastic extrem de rezistent la uzura si la alte substante chimice. Au posibilitatea de a fi inchise temporar si, odata depozitate toate deseurile, acestea se pot inchide definitiv. Astfel nu exista riscul ca personalul sau persoane din afara unitatilor respective sa se raneasca.

Tot pentru deseurile periculoase se pot achizitiona cutii incinerare deseuri medicale. In aceste tipuri de cutii se pot depozita deseurile infectioase neintepatoare precum si reziduuri medicale contagioase. Cartonul din care sunt realizate va arde foarte usor atunci cand va fi introdus in incineratorul ecologic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *