Freze dentare – alcătuire, clasificare, scurt istoric

Tehnologiile moderne și performante din cabinetele dentare facilitează munca specialiștilor, permițându-le să lucreze atent și eficient, totodată asigurând desfășurarea procedurilor în condiții optime atât pentru stomatolog, cât și pentru pacient.

Dacă, în trecut, sunetul pe care îl scoteau frezele dentare era asociat în mintea pacientului cu un adevărat instrument de tortură, tehnologia frezelor dentare a cunoscut o evoluție spectaculoasă odată cu trecerea timpului. Astfel, astăzi pacienții se bucură de confort pe tot parcursul intervențiilor rapide, sigure și eficiente.

Freze dentare– clasificare în funcție de modul de operare

În zilele noastre, în magazinele de profil se găsesc freze dentare extradure și freze dentare diamantate, potrivite pentru procedurile stomatologice efectuate de către specialiști.

În funcție de distribuitor și de producător, există instrumente stomatologice de dimensiuni diferite ce pot fi achiziționate la un preț avantajos.

Așadar, în raport cu modul de operare, aceste instrumente se clasifică în:

Freze diamantate – ustensile care îndepărtează structura dentară prin abrazarea suprafeței, dovedindu-și eficiența în cazul șlefuirii smalțului sau pentru a secționa ceramica;

Frezele extradure – părțile metalice și tăioase contribuie substanțial în ceea ce privește reducerea structurii dentare.

Capul activ al frezei diamantate este format din elemente precum metalul subiacent, particulele de diamant, materialul adeziv ș.a.m.d.

Cum se clasifică frezele dentare diamantate

Conform ISO (International Organisation for Standardisation), toate tipurile de freze diamantate pot fi clasificate, ținând cont de serie de factori precum forma și tipul capului activ, lungimea frezei, tipul de mâner, diametrul capului activ etc.

În plus, granulația diamantului se poate distinge prin intermediul culorii de la nivelul gâtului frezei dentare. Aceasta poate fi de șase tipuri – de la granulație foarte mare până la granulație ultrafină.

Frezele dentare – scurt istoric

În vechime, frezele ce erau acționate manual aveau o viteză de rotație redusă (de aproximativ 15 rotații pe minut).

Erado a fost unul dintre primele modele de freze dentare, proiectat în anul 1864. Fiind o freză manuală, era prevăzută cu un mecanism de ceas ce permitea o funcționare într-un interval de două minute.

În anii 1870 a fost implementat sistemul cu pedală, iar ulterior s-au instalat frezele montate pe aparate, care au fost alimentate cu energie electrică. În felul acesta, timpul necesar forării dinților a fost redus semnificativ – de la câteva ore la câteva minute.

James B. Morison este cunoscut drept inventatorul frezei dentare, acționată cu pedală penumatică – ce avea un mecanism similar unei mașini de cusut. Viteza acestui instrument era de aproximativ 2000 de rotații pe minut.

În 1875, George F. Green patentează prima freză dentară electrică, un produs care a revoluționat această industrie.

Urmărind principiile care stau acum la baza frezelor dentare, Sir John Patrick Walsh a conceput în anul 1949 primul prototip al turbinei cu aer. Însă, zgomotul produs în timpul funcționării, uzura rapidă a rulmenților turbinei din cauza supraîncălzirii la viteze de rotație mari erau  doar câteva dintre dezavantajele unui astfel de model.

În 1953, tehnologiile frezelor dentare s-au modernizat, fiind implementată acționarea unui motor cu turbină de aer, care avea o viteză de rotație crescută.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *