Plăcintă de post cu mere caramelizate și nuci

O plăcintă extrem de bună, pe care v-o recomand cu drag pentru zilele de post.

Ingrediente.

Aluat:

420 gr făină

250 gr margarină

125 iaurt de soia

sare

Umplutura:

1,5 kg mere cântărite întregi

150 gr zahăr

scorțișoară

150 gr nuci .

Mai întâi ne ocupăm de mere. Le spălăm, le curățăm sau nu (iese la fel de bine) și le dăm pe răzătoare. Punem zahărul într-un vas neaderent și încăpător. Îl lăsăm să se caramelizeze și adăugăm treptat merele. Zahărul se va întări inițial la contactul cu merele reci dar se va dizolva ulterior. Lăsăm pe foc să scadă bine zeama. Când oprim focul adăugăm scorțișoara. Lăsăm la răcit.

Acum ne ocupăm de aluat. Amestecăm făina cu sarea, cu margarina la temperatura camerei și cu iaurtul de soia până se încorporează toată făina și se formează aluatul. Îl învelim în folie și-l dăm la frigider o jumătate de oră, minim.

Pregătim tava în care vom coace plăcinta. Punem hârtie de copt, împrăștiem nucile în tava și pornim cuptorul pentru a prăji un pic nucile. Între timp întindem aluatul pe blatul înfăinat. Nu trebuie întins foarte subțire, cum am făcut eu, că va crăpa când îl vom manevra. Întindem merele și presărăm nucile rupte cu mâna. Rulăm și transferăm cu atenție în tavă. E o operațiune un pic dificilă. Eu am pus hârtia de copt pe blat lângă ruloul format și l-am rostogolit pe hârtie. Am luat apoi cu totul hârtia de copt și am transferat-o cu atenție în tava.

Se coace cca. o oră la 180 grade.

E atât de bună că îți e jenă să o mănânci într-o zi de post :))

2 Replies to “Plăcintă de post cu mere caramelizate și nuci”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *