SEVA aduce școala finlandeză în România

Se știe deja că Finalnda are unul dintre cele mai bune sisteme școlare din lume. Reformele implementate în această țară au transformat un sistem școlar lipsit de performanță, depășit și fără rezultate pozitive în educația copiilor (cam la fel ca al nostru) în cel mai performant sistem din lume.

Specialiști din întreaga lume au încercat să afle secretele școlii finalndeze și să le aplice în țările de unde proveneau. Și în România este cel puțin o scoala finlandeza în care profesioniști română dar și străini aplică ceea ce au învățat la specializările făcute în Finlanda.

O astfel de echipă de profesioniști găsim la SEVA – Centrul de Educație și Cercetare Româno-Finlandez SEVA care funcționează la Ploiești din iulie 2019. Aici pot învăța copii cu vârsta cuprinsă între 3 – 6 ani, dar și părinților acestora și profesorii deopotrivă.

La SEVA copiil au la dispoziție  un teren de joacă exterior de dimensiuni mari, o pistă pentru biciclete, o piscina în aer liber, o seră dar și o mini fermă cu animalele îndrăgite de copii.

Aici totul este în mișcare preluând din energia infinită a copiilor. Se fac schimburi de bune practici cu școli din Finlanda, materialele didactice și metodele de învățare se adaptează în funcție de nevoile elevilor, educația fiind bazată pe cercetare.

În afară de procesul de învățare, la SEVA au loc tot felul de evenimente precum Ziua Internațională a Persoanelor în vârstă sau Ziua Internațională a Bunicilor prin care se sărbătorește legătura dintre generații. Ziua plantărilor (Planting Day) este un alt eveniment îndrăgit de copii, când aceștia plantează plante aromatice (busuioc, pătrunjel, rozmarin și cimbru) se joacă și socializează. Nici Halloween-ul nu este uitat, urmând a se sărbători și la SEVA prin realizarea de costume cât mai interesante dar și prin sculptarea faimoșilor dovleci.

În septembrie a avut loc  Festivalul Internațional de Educație FIEdu – Revoluția Prietenoasă în Educație, ediția a patra, eveniment non-profit, creativ și accesibil, care încurajează colaborarea la nivel național și internațional, reunind cei mai importanți actori din educație: lideri de sistem, lideri de școli, academicieni, profesori, părinți și copii.

Toate acestea, și multe altele fac din SEVA un concept nou în România, un sistem educațional modern, la care orice părinte ar vrea să învețe copilul său.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *